NEDEN ÇOK SIK İŞ DEĞİŞTİRİYORLAR? GÖRÜŞLER
Soner Selçuklu
3S İnsan Kaynakları Eğitim ve Yönetim danışmanlığı olarak, çalışanların “İşten ayrılma ve çok sık iş değiştirme” nedenlerini belirlemek amacıyla çeşitli sektörlerden yöneticilerin görüşlerine başvurduk. Konuyla ilgili değerlendirmeleri aşağıda bir araya getirdik.
Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz.
1. S.Soner Selçuklu-İş yerinin çalışanlara sunduğu fiziki ortam, çalışma mekanı bunaltıcı, donanımları yetersiz....Bu nedenle verimli çalışmak mümkün değil. Kişinin kendisinden kaynaklanan bitip tükenmeyen bir arayış nedeniyle de olabiliyor.
2. S.Soner Selçuklu- Nasıl bir şirkette çalışacağını tanımlayamayan, mükemmeli arayanlar o şirketten bu şirkete yolculuk yapıyorlar.
3. S.Soner Selçuklu- İşletme ve çalışan performansını ölçme sisteminin olmayışı işten ayrılmalara neden oluyor.
4. Tuba Namlı Çulha-Yöneticinin yönetememesi, önemli olduğunu hissedememek, is ve kariyer kaygısı
5. Sedat Tekgül- Çalışana sorumluluk verip yetki vermeyince, onlara güvenmeyince kısa sürede ayrılıyorlar.
6. Emre Şen-Kişisel gelişime açık olmayan bir İK politikası (mevcut bir İK politikası varsa) gidiş için önemli bir nedendir.
7. Fatih Çalı-Örgütte görünmeyen sendromları vardır belki…Cam tavan Sendromu vardır ,bayan personel yükselemez ayrılır, nepotizm vardır, hemşeriler yükselir, diğerleri yerinde sayar, ayrılır spoils sistem veya kronizm vardır bundan ayrılır veya şirket para vermez dur seni yetiştireceğiz diye adamı yerler ondan ayrılır ..
8. Eser Şen-İşe alım sırasında söz edilen çalışma koşulları, yetki devri ve ücret politikalarının yerine getirilememesi veya bilinçli olarak getirilmemesi sık iş değiştirmeye neden olarak gösterilebilir.
9. Ahmet Salih Şanlıtürk-Yöneticiler yönettikleri kişilere dürüst ve adaletli davranmazsa, yönetilenlerin önce güvenini sonra saygısını kaybederler... Temel neden budur bence.
10. Özgür Özcan-Kurumda bir kültürün, değerin olmaması iş görenin değer arayışını tatmin etmemesi; yönetimin ve/veya işverenin bütünsellikten uzak olması; iş görenin tutarsızlık içerisinde sömürüldüğünü düşünmesi; iş görenin bir bütünsellik ve etik kaygısının olmaması ve her türlü durumu fırsat sanması ve bunu maksimize etmeyi marifet sanması.
11. Elif Demir-Bulunduğum kurumlarda ve onlara bağlı sosyal çevrede: Bir bütünün parçası olma durumu, özellikle de aidiyet oluşturma ve sorumluluklarını yerine getirme konularında isteksizlik hem iş hem de sosyal hayatımızda yaşanılan ayrılık sebeplerinin başında geliyor diye gözlemledim.
12. Ercüment Alptekin-Fiziki ve moral şartların uygunsuzluğu ile birlikte kişilerin işe uyumu gibi faktörler tetikleyici. Tabii ki bu etkenlerin sebep olduğu "yabancılaşma" bence temel faktörü oluşturuyor. Elbette burada aidiyetten huzursuzluğa veya kendini ortamın dışında hissetme ve elbette maddi şartlar (ofis ortamından, gelire kadar) temel etkenleri de saymak lazım...
13. Mustafa Süzen-Yüksek kariyer beklentisi ile işe başlayan personelin işin hep vitrin kısmını görmesi ve işin zaruri sorumlulukları karşısında yenilgiye düşerek işi bırakması Üst Yönetim tarafından verilen yetkisiz sorumluluklar karşısında iş tatminsizliği ve iş bırakması Emek ve fedakârlık vermeden beklenen kariyerine gelmeyişine isyan edip iş bırakması Şeklinde özetleyebiliriz
14. Cenker Yozgatlı-Yönetici yüzünde diyebiliriz, yöneticinin yönetememesi. Çalışanın yöneticisine güvenmemesi, yöneticinin gereksiz egosu, her şeyi sadece ben bilirim demesi, çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışması mutsuz çalışanlar oluşturur, insan mutsuz olduğu, değersiz hissettiği yerde çalışmak istemez.
15. Sarp Sönmez-Kendilerine uygun olmayan/yapmak istemedikleri işlere, sırf işsiz olmamak için başvurup, kabul edilirlerse çalışmaya başlıyorlar. tabii ki çok düşük motivasyonla çalışıyorlar ve fırsat bulur bulmaz işten ayrılıyorlar.
16. Füsun Şengüler- IK nin yeterince samimi olmayan ve etik değerleri hiçe sayarak , kendi hedeflerini tutturmak için yeterli bilgi vermeden sözleşmeye imza alması. Aslında işveren nasıl kaliteli ve işine yarayacak kalifiye çalışan arıyorsa, çalışanın da ayni oranda seçme hakkına sahip olduğunun benimsenmemesi.
17. Savaş Erkan-Hedeflerinizi bilseniz de, donanımlarınızı kuşansanız da, aradığım işi buldum deseniz de insan faktörü oldukça sonuca varamazsınız. Gerçek anlamda kıymet bilmeyen yöneticiler, yalanın atasını mezarında ters çeviren IK' cılar ve arkanızdan kuyunuzu kazan nankör çalışanlar oldukça iş değiştirmeye devam. İş değiştirmeye en çok gösterilen sebep; patronunuz size her işi yükler, siz yaptıkça bu yükleme bu şekilde devam eder. Sonuçta, patron her işi yaptım benim unvanım, maaşım deyince de; biz seni bu pozisyona layık görmüyoruz, dışarı da maaşlardan haberin var mı ? Gel de ayrılma.!
18. Raşit Köşker- Kötü iş yoktur. Kötü yönetici ve iş arkadaşları vardır. İş değiştirmelerin asıl sebebi budur. Bundan sonra gelen en önemli neden ise sağladığı olanakların kifayetsiz olmasıdır.
19. Çiğdem Gönen-İş değiştirmenin bence ana nedeni yaptığın işle beklentinin örtüşmemesi. Bu örtüşmeme maaş olabilir, kariyer hedefinde tam oturmanın olmaması olabilir, üst yöneticinin hedeflere ulaşılmasındaki yolu...
20. Yasemin Duran-Potansiyel tehlike koltuk sevdası.
21. Arzu Keleş-Sorumluluklarının yetkilerini aşıyor olması, adil olmayan ücret politikası, üst yöneticilerin çalışanlara adil olmayan yaklaşımları sonucu doğan haksızlıklar, Cam Tavan Sendromunu sonuna kadar hissediyor olmanız ve bu durumların doğurduğu sonuçlar işinizi sevseniz dahi ayrılmayı düşünmenize sebep olmaktadır.
22. Murat Çubuk- Ne istediğinden emin olamamak, günlük hevesler doğrultusunda bir işte çalışmaya karar verip sonrasında bu motivasyonu kaybedince yeni bir hevesin peşinde koşmak en temel sebep olabilir. İş hayatı konusunda gerçekçi olmayan beklentilerle çalışma yaşamına başlamaları, etraftaki "şanslı" ya da "başarılı" örnekleri görüp arkasındaki emeği (yada şans faktörünü) görmezden gelerek kendilerinin de en iyisini hak ettiklerine inanmalarıdır. Her biri kendi ailesinin en değerli varlığı olduğunu hissederek yetişen gençler, iş hayatında da herhangi biri değil, çalıştığı şirketin en değerlisi olmayı, sırf var oldukları için hak ettiklerine inanabiliyorlar. Oysa iş hayatında en değerli olabilmek, uzun süreli, istikrarlı bir başarıdan sonra gelebiliyor ancak.
23. Yasin Etöz- Sıradanlık ve meydan okuma isteği.
24. Ülkü Karslıoğlu- Frederick Herzberg'in Hijyen Faktörü kuramına bakmakta da fayda var Hocam. Ama şu kuşaklar yok mu? Biz X kuşağında aidiyet duygusu öne çıkıyor çok gerekli olmadıkça iş yaşantımız sakin. Y kuşağı bağımsız, özgürlüğüne düşkün, örgütsel bağlılığı az ve daha çok iş değiştiriyor. Yeni olanı seviyorlar. Şu an en büyüğü 15 yaşında olan Z kuşağı bize neler edecek bir İnsan Kaynakları Uzmanı olarak inanın çok korkuyorum.
25. Şeyda Songül Şengülen-Sık iş değiştirmenin sebeplerinden biri hangi işte mutlu olabileceğini, hangi sektörün uygun olduğunu bilmeden sadece maddi ihtiyaçları karşılamak için iş arayışında bulunmak.
26. Sinem Genç-Bu güne kadarki deneyimlerimle, çalışanlar şirketlerinden önce yöneticilerinden istifa ediyorlar. Bağlı olduğu yöneticisi kişinin verimli, motive ve performanslı çalışmasında gerçekten çok önemli bir etken. Ayrıca son yıllarda özellikle Y kuşağında ilk önceliğin ücret olduğu da çok rastlanır bir istatistik haline geldi. Sadece ücret odaklı istifalar arttı, geleceğe kariyer anlamında yatırım yapabilme önceliği maalesef azaldı.
Yorumlarınız için info@3sdanismanlik.com adresimize e-posta yollayabilirsiniz.