3S İnsan Kaynakları Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı



"TAKIM MI" DEDİNİZ?

“TAKIM” MI DEDİNİZ?


 


Askeri birimlerde, spor ve iş dünyasında vb. alanlarda üzerinde en fazla durulan bu kavram için söylenecek ne çok şey var…


Google’da İngilizce aradığınızda “Team Building” için 114.000.000; Türkçe aradığınızda “Takım Yönetimi” için 84.500.000; “Ekip Yönetimi” için 484.000 sonuç gösteriyor… Anlaşılan bu konuda ciddi çabalar var… “Ekip” aramalarının düşük çıkması ise kavramsal açıdan farklılıklıklara dayanıyor olabilir…


TDK, “Meslek, davranış, durum vb. yönlerden birbirine uyan kimselerin oluşturduğu topluluk” diye bir tanım yapmış. Bu açıklama İngilizce sözlükte "Group of people acting together to bring suit” olarak aynı şekilde yazılmış.


İş hayatımın inişli, çıkışlı, dolambaçlı yollarında takımla ilgili sloganlaşmış, çoğu zaman lafta kalan bazı sözleri bugün de duymaya devam ediyorum:


“Biz bir takımız!”

 “Başarı iyi bir takım olmaktan geçiyor!”

 “Takım çalışmasıyla hedefe ulaşabiliriz!”

“Takımın ortak aklına ihtiyacımız var!”

 “Takımın ortak enerjisi zorlukları aşmamızı kolaylaştırır!”

 “Takım oyuncusu olmayanlarla yollarımızı ayıracağız!”

 “Takım arkadaşlarına ihtiyacımız var!”

“Takım sinerji yaratır!”

“Çoğu zaman lafta kalan” dedim…Herhalde iyi bir takımdan söz edeceksek onun oluşumunda, öncelikle iç daha sonra da dış çevrenin bir etkisi olmalıdır değil mi? Konuyu iş dünyasında ele aldığımıza göre çalışanların bir takıma dönüştürülmesi nasıl mümkün olur?  ”Biz bir takımız “demekle takım olunamayacağı ortadır. Takımın yapı taşları nelere bağlıdır?


Aşağıda her ölçekteki şirket için geçerli evrensel unsurları listeledim. Bunların tutarlı ilişkisi bir şirketin gelecek için ümit veren genetik yapısını belirler:                                                            


Girişimin kuruluş amacı

Vizyon, Misyon, Değerler

Ortak iletişim dili

Liderlik

 Şirket kültürü

     Fiziki yapılanma

     Organizasyon yapısı

     İK süreci (işe alım, ücret, sosyal haklar, kariyer planlama)

     Görev, yetki ve sorumluluk dağılımı

     Bilgi yönetimi

     Örgütsel öğrenme

     Karar verme süreci Ofis kuralları

     Sözlü, yazılı, görsel iletişim

     Çatışma Yönetimi

     Toplantı Yönetimi

     Raporlama

Ürün ve hizmetler

Süreçler

Pazarın yapısı

Müşteriler

Rakipler

Yasalar

Tedarikçiler

Ürün ve hizmet sunumunun fiyat ve kalite boyutlarıyla birbirine yaklaştığı günümüz iş dünyası, giderek fark yaratan iş fikrine ve yaratıcılığa daha fazla şans tanıyor. Öte yandan ileri teknolojinin nitelikli insan gücüyle birleşmesinden ve kaynakların etkili-verimli kullanmasından söz ediliyor.


Peki nedir bu nitelikli insan gücü? Ona nasıl kavuşursunuz?


Nitelikli insan yalnızca mesleki açıdan eğitim almış, diplomalı olan yabancı dil bilen değil, aynı zamanda çok boyutlu ve olaylara bütünsel bakabilen, irdeleyebilen, özgüveni yüksek, yaratıcı, evrensel değer yargılarına sahip ve düşündüğünü doğru ifade edebilen kişidir.


Bugünün çağdaş işletmeciliğinin hedefi ve rekabet alanı yetişmiş insan gücünü elinde bulundurmaktır.


Nitelikli insanlar süreçlerin ve sonuçların farkında olarak üretken ve verimli çalışırlarken karar noktalarında da etkin rol oynuyorlar. Böyle kadrolara sahip olmak için neler yapılmalı? Çalışan profili şirketin faaliyet alanında ürün ve hizmet talebinde bulunacak müşteri beklentilerine cevap verecek hatta bunu daha ileriye taşıyacak kişilerden oluşturulmalıdır. Bu işin kolayına kaçmak, ucuz yollara sapmak gibi bir seçenek olmamalıdır…


Seçme ve yerleştirme süreci profesyonelce yürütülmelidir. Neredeyse tüm sektörlerde insan faktörü rekabetin ana eksenini oluşturmaktadır. Sonuçta ürün ve hizmetler, bunu yüz yüze sunan insanların becerileri ölçüsünde müşteriler tarafından talep edilecektir.


Şirket, çalışanlar için cazip bir çekim alanı mıdır? İnsanlar o şirkette niçin çalışsınlar ve orada kalsınlar?


Liderlik bu noktada önem kazanıyor. Şirket vizyonunu, misyonunu, değerlerini kağıt üzerinden çıkararak zihinlere yerleştirecek olan liderliktir.


Kişilerin gelişimlerine göre liderlik tarzını oluşturmak takım yaratma sürecinin de tetikleyicisidir. Nitelikli insanların nefes alacağı bir işletme atmosferine ihtiyaç vardır. Böylece tüm çalışanları da sıradan iş yapan kişiler olmaktan çıkartıp, kendi işlerinin efendisi haline dönüştürecek iletişim kanalları işler hale gelebilir.


Eğitime yatırım istikrarlı olarak sürdürmelidir. Bir yandan eldeki kadrolar eğitilirken diğer yandan doğru işe doğru insanı yerleştirmek gerekir. Kısaca yetişmiş insan gücünün istihdam politikalarında etkinlik sağlanmalıdır.


O halde takım nedir?


Şirketlerde takım, ortak çıkarlar, değerler ve hedefler çerçevesinde bir amacın yerine getirilmesi için bir araya gelmiş ya da getirilmiş çalışanlardır. Takım Ruhu denilen şeyin özü bundan beslenir…Organizasyon içinde kişiler arasında iletişimi geliştirip, güven ortamının oluşmasına zemin hazırlayan ve bu ortamın kalıcı olmasını sağlayan bir çalışma anlayışı ve sistemidir. Yüksek performans ve uyumlu etkin çalışma, kaliteli ürün ve hizmet sunumu temelde örgütsel kültürde nefes alabilen bireyin biz anlayışına, takım oyunculuğuna ve lider yöneticilerin becerilerine bağlıdır.


Takım çalışması sinerji yaratır. Sinerji ise tek tek bireylerin sahip olduğu potansiyelin toplamından daha fazlasını elde etme, daha büyük bir enerjiyi açığa çıkarma ve işbirliği yaratmaktır. Birbirine inanan, güvenen nereye gittiğini bilen beş kişi yarattığı işbirliğiyle belki de on kişilik potansiyele sahip olabilmektedir.


Artık işletmeleri çok yönlü bir kavşağın ortasında hızlı akan trafikte kazasız belasız idare etmeye çalışmak için bireysel beceriler yetmemektedir. Kolektif akla ve desteğe ihtiyaç vardır.


Şirketlerde bazı durumlarda lider yöneticiler kurdukları takımların başından ayrılarak başka şirketlere geçebiliyorlar. Bu durumda yeni atanan lider için şu sorulara ne cevap verirsiniz:


Kötü liderlik, mükemmel takım: Sonuç ne olur?

Mükemmel liderlik, dağılmış takım: Sonuç ne olur?

Takım makım oluşturmak


“Adam madam; çocuk mocuk; iş miş; at mat, dolap molap, kapı mapı, kitap mitap” ikilemeleri Türkçemizin güzelliklerinden.


Çalışanlar, takım çantasında iyi ve doğru kullanılması gereken bir tornavida pense veya anahtar olarak görüldüğünde yalnızca adına takım diyebilirsiniz.. Aslında bir makım yaratmış olursunuz. Bireysel başarıyı tek başına öne çıkararak takım başarısını göz ardı ettiğinizde de takım ruhunu ortadan kaldırırsınız. Yöneticiler olumsuz rekabet yaratarak performansı yükseltme stratejisiyle çifte standartları uygulamaya koyduklarında çalışanlar arasında ayrım yapmakta ve adına yalnıza takım dedikleri şeyle başarıyı yakalamaya çalışmaktadır.  Bu yapıda tornavida işlevi gören çalışanı iyi yönlendirecek bir yöneticilik becerisi yeterlidir. Tornavidaları, iyi iş görmediğinde, atar yenisini alırsınız. Tornavidayı kullananın hata yapıp yanlış bir vidayı sıkmaya çalışıp çalışmadığını öğrenme ve denetleme şansı da örgüt içi güçler dengesine bağlı olmaktadır.


Patchwork denilen yamalı bohça el sanatını bilirsiniz. Kumaş parçalarını el dikişi ile birleştirerek amaca göre kullanılan örtüler elde ediliyor. Usta bir el farklı ölçülerdeki kumaş parçalarından inanılmaz şeyler çıkarabiliyor. Masa, koltuk, yatak örtüsü ve yastık gibi ev eşyaları yapılabiliyor. Ben bu el sanatını takım oluşturmaya benzetiyorum. Parçalar takımın üyeleri, dikiş ipi ortak misyon, ortaya çıkan renkli örtü de takımı simgeliyor. Örtünün kapladığı yer şirket. Üzerindeki desenler de vizyonu simgeliyor. Dikiş yapan usta el ise liderliği hatırlatıyor bana.


Dünyanın en güzel kumaş parçalarını bir araya getirip işe yarar bir kullanım eşyası yapmayı deneyelim. Bu parçalar deri, ipek, atlas, goblen, patiska, kadife, şifon, ketenden oluşsun. Bunlardan dayanıklı bir yatak örtüsü yapmak mümkün olabilir mi? İpek kumaşla deri parçasını birlikte dikmeye çalışalım. Aynı tür ip her iki doku üzerinde işe yarar mı? Kalın bir sicim ipek kumaşın dokusunu zedelerken, incesi ise deri parçasını dikmede zorluk çıkarabilir. Her iki parça ister istemez birbirini inkar edecektir. İp bağlayıcı özellik taşısa da birbirine uymayan kumaş parçalarından dayanıklı bir ürün elde edilemez. O halde böyle bir zorunluluk varsa ne olacaktır? Ustalık burada devreye girecektir. Bu uyumsuz parçaları dengeleyecek ara malzemeyle ve dikiş tekniğini değiştirerek soruna çözüm bulunacaktır.


"Patchwork Takımlar" iyi bir kitap konusu...Bunun üzerinde biraz daha çalışmalıyım.


Birbiriyle uyumlu çalışan ve takım ruhuna sahip bir futbol takımını da, dünyanın en büyük yıldız futbolcularını bir araya getirerek oluşturmayacağımız ortadadır.


 “Otomobil üretmek isteyen bir girişimci, bir depo kiralamış ve o güne kadar üretilmiş olan en iyi 150 marka otomobili buraya toplayarak, mühendislerine bu otomobillerinin en iyi parçalarını getirmelerini istemiş. Bunun üzerine mühendisler, en iyi motoru Mercedes’ ten, en iyi kapı kolunu Buick’ den, en iyi vitesi Toyata’ dan, en iyi direksiyon milini Ford’ dan ve bunun gibi pek çok otomobilden en iyi parçaları alarak ve insan aklının tasarladığı en iyi 15.000 parçadan yeni bir otomobil yaratmışlar. Ancak parçalar bir arada çalışmadığı için otomobil yürümemiş.” (Williams, P. The Magic of Teamwork - Thomas Nelson Publishers 1997)


 


 


 


 


 



Yorumlarınız için info@3sdanismanlik.com adresimize e-posta yollayabilirsiniz.